Utveckling Nordost

Utveckling Nordost satsar på nya jobb, mer kultur, fler mötesplatser och ett gott liv i Angered och Östra Göteborg

Angereds stadspark invigd med eld i mörkret

Trots hällande regn var det en entusiastisk publik som beundrade eldkonst och lyssnade till sång av kören Motvals när Angereds stadspark invigdes lördagen den 14 december 2013.

– Det blir jättefint till våren. Då kommer vi att vara här mycket, säger José Madera som var på plats tillsammans med dottern Romina. 

Göteborg har fått en ny utflyktslekplats mitt i Angered. Foto: Mats Udde Jonsson.

Tända marschaller längs gångstråket och eldkorgar att värma sig vid de än så länge leriga ytor som till våren och sommaren ska bli gräsmattor.

Många trotsade vädret och passade på att testa parken som binder samman det vackra området från Angereds centrum med kulturhuset Blå Stället, Angeredsgymnasiet, Angered Arena ända ner till vackra Lärjeåns dalgång.

Riktigt bra mötesplats

Marina Johansson satte eld på invigningsbandet i Angereds stadspark. Foto: Mats Udde Jonsson.

Marina Johansson, ordförande (S) i park- och naturnämnden, hade fått hedersuppdraget att inviga Angered stadspark, som byggts om av park- och naturförvaltningen i samverkan med Utveckling Nordost.

– Jag tror att det här ska bli en riktigt bra mötesplats där vi kan mötas över gränserna, att både unga och gamla och även göteborgare som inte bor i Angered ska hitta hit, sa Marina Johansson, innan hon med en fackla tände eld på det rödvita bandet och förklarade parken invigd.

Redan i somras på Förfesten blev Angereds stadspark först ut med att få jubileumsmärkning som delas ut till olika platser fram till Göteborgs 400-årsfirande 2021. På plats i lördags var Anna Forsgren från jubileumsorganisationen på Göteborg & Co för att överräcka en dricksfontän till parken.

Barnen passade på

Romina var i Angereds stadspark med pappa José och gillade särkilt klätterrepen. Foto: Mats Udde Jonsson.

Ungefär mitt i parken, ner mot Lärjeåns dalgång och ganska nära Angered Arena, ligger den nya lekplatsen med cirkustema. Här finns bland annat rutschbanor, karuseller, studsmattor, skrattspeglar, klätterrep och linbana. Den syns tydligt med de ballongliknande ljusgloberna i olika färger som nästan svävar högt över marken.

Många barn passade på att pröva attraktionerna.

– Klätterrepen är jätterolig, säger Romina Madera.

Pappa José Madera ser fram emot att det ska bli lite skönare väder att vara ute i och att barnen ska kunna vara mycket på lekplatsen.

– Och så hoppas jag att det många människor kommer och att det kan hållas rent och fint.

Kommer vara här mycket

Vanja längtar till våren. Foto: Mats Udde Jonsson.

Bafren Roandzi tog med sig brorsdottern Vanja som också längtar också efter vår och sommar så att parken kan användas fullt ut.

– Vi har följt bygget, för vi bor alldeles intill. Det kommer att bli jättefint och vi kommer att vara här mycket, säger Bafren som också är glad över att Angered Arena är på plats.

– Där är så fräscht och fint och väldigt trevlig personal!

Lagom till att Angereds stadspark kommer att visa sig från sin bästa sida är det också dags att öppna det nyrenoverade Blå Stället.

Efter en omfattande renovering beräknas kulturhuset att smygöppna i maj. Den stora invigningen är planerad till 30 augusti. Då har Blå Stället fått en konsthall, cafeterian en ny uteservering och biblioteket ska ha lördagsöppet.

Lussetåg lyste upp mörkret

Luciatåg från Storås ridklubb lyste upp vintermörkret. Foto: Mats Udde Jonsson.

Efter tal, körsång, eldkonstnären Axel Carlstrand och illusionisten Petre Cataneanu kom ett ridande Luciatåg från Storås ridklubb och fullbordade invigningen. Och då hade det faktiskt slutat regna!

Text: Elisabeth Gustafsson     Foto: Mats Udde Jonsson

Arkiv

Här kan du läsa äldre artiklar »