Utveckling Nordost

Utveckling Nordost satsar på nya jobb, mer kultur, fler mötesplatser och ett gott liv i Angered och Östra Göteborg

 

Detta är nordost

                                 

 

Karta_nordost_Göteborg

 

Hammarkullekarnevalen, SKF och Vättlefjäll. Höjdhoppstränaren Yannick Tregaro, skådespelaren Sven Wollter och artisten Laleh.

Några exempel som har ett gemensamt – anknytningen till nordost. Men det finns många fler för nordost är stort. Angered och Östra Göteborg utgör en fjärdedel av stadens yta. Här bor 90 000 personer – var femte göteborgare. Många är unga och har kontakter över hela världen. Det är här som framtidens Göteborg växer fram.

Här är gott om ledig mark, frisk luft och orörd natur – ja, rentav vildmark. Många bostadsområden ligger bara några hundra meter från Lärjeån med dess böljande dalgång. Där kan du se kossor och hästar som går och betar längs kullarna. En stilla försommardag kan du höra lärkan drilla eller ljudlöst glida fram med kanoten i Surtesjön uppe i Vättlefjäll.

Du som vandrat i urskog längs Bohusleden har kanske stött på några av alla fornminnen som berättar om hur människor levt här i urminnes tider, ända sedan stenåldern.  Det finns bronsåldersröse vid Bergsjön, rester från gamla boplatser i Gunnilse och gravfält i Rannebergen.

 

Utvecklingen på historisk mark

Det var i Gamlestaden som föregångaren till dagens Göteborg grundades, Nya Lödöse, år 1473. Fyrahundra år senare stod industrins vagga här med textilfabriker och SKF vars runda lilla uppfinning, kullagret, nu sitter i maskiner världen över. Inne i ett garage på SKF gjordes den första modellen till en Volvobil.

Efter andra världskriget växte förorterna fram i nordost. Det skedde i olika etapper. Först ut var Kortedala på 1950-talet. Under miljonprogrammet från 1965 och framåt byggdes områden som Bergsjön, Hjällbo, Hammarkullen, Angered Centrum, Lövgärdet, Rannebergen och Gårdsten. I nordost ligger även flera typiska småhusområden som Gärdsås, Olofstorp, Storås Ängar och Kryddhyllan i Gårdsten därifrån du har milsvid utsikt över nejderna.

Forskaren Jan Jörnmark har kallat detta för ett av landets hetaste tillväxtområden. Här finns 3 600 företag varav 70 procent har som mål att växa. Kulturlivet är starkare än på många andra håll, inte minst tack vare alla föreningar av olika slag. Angered Boxing Klubb, Storås Ridklubb och Gunnilse IS är några av de största idrottsklubbarna.

Planerna för framtiden är stora. Fler bostäder ska byggas och affärscentra rustas upp. Göteborgs Universitet och Chalmers har redan flyttat till Hammarkullen där bland andra arkitekt-, lärar- och socionomstudenter kan läsa på Centrum för urbana studier. Angereds Närsjukhus, som är ett av landets modernaste, flyttar 2014 in i en alldeles ny byggnad. Inte långt därifrån invigs bad- och ishallen intill kulturhuset Blå Stället som håller på att byggas om för 30 miljoner kronor. Ett aktivitetsstråk ska binda ihop hela platsen. I Kviberg ska landets främsta mötesplats för sport och kultur skapas med en multisporthall (bland annat med en skidhall), världens största Beach Center, fotbollsplaner och aktivitetspark.

När Göteborg åter behöver växa öppnar sig möjligheterna i nordost. Därför har Göteborgs Stad beslutat satsa på ett av Sveriges största EU-projekt inom stadsutveckling just här.

 

Text: Cajsa Malmström  Foto: Mats Udde Jonsson  Karta: Mehdi Azizollahi

 


 

 

 

 

Arkiv

Här kan du läsa äldre artiklar »