Utveckling Nordost

Utveckling Nordost satsar på nya jobb, mer kultur, fler mötesplatser och ett gott liv i Angered och Östra Göteborg

Mustafa Mohamed om mål i livet på Företagsexpot

Hård träning, disciplin och målmedvetenhet har tagit maratonlöparen Mustafa Mohamed dit han är idag.

– Men man måste också känna passion och glädje i det man gör. Först då kommer framgångarna. Det är säkert samma för den som vill starta företag.

Det krävs mål och tålamod för att lyckas med det man vill i livet. Foto: Mats Udde Jonsson.

Många kom till Företagsexpot i Angered Arena under Förfesten för att lyssna på Mustafa Mohamed när han berättade om sin karriär och hur han tänker för att nå sina mål. Han kom till Sverige från Somalia som elvaåring. Familjen bodde i Lysekil.

– Vi var den enda somaliska familjen där, så jag fick snabbt lära mig svenska, säger Mustafa Mohamed med en lätt bohuslänsk brytning.

Inte bara att springa

Mustafa Mohamed med initiativtagaren till Företagsexpot Pär Abrahamsson från Business Region Göteborg och Utveckling Nordost. Foto: Mats Udde Jonsson.

Han började spela fotboll, men förstod snart att han hade talang för att springa fort och långt.

– Först trodde jag att det bara var att springa, men insåg efter ett tag att det krävdes så mycket mer. Träningen måste läggas upp på ett särskilt sätt och jag fick en tränare.

Sedan tonåren har han tränat och tävlat på elitnivå. Idag är det maraton som gäller. Nu springer han cirka 18 mil i veckan, uppdelat på två pass om dagen, sex dagar i veckan. Han siktar på EM nästa år, men nästa stora mål är OS 2016 i Rio de Janeiro. För att nå dit krävs det mycket hårt arbete, uppoffringar i form av att inte kunna vara med familj och vänner lika mycket som han skulle önska och ett liv som helt kretsar kring idrotten. Tålamod är också en viktig egenskap.

– Mål måste man ha, men de måste också vara realistiska. Jag sätter upp kortsiktiga delmål, de blir som en kompass. Om jag inte når dem kanske jag är på fel väg?

Genom att dra lärdom av vad som fungerar och vad som inte fungerar finns det också möjlighet att utvecklas, påpekar Mustafa Mohamed. Idag är han 34 och räknar med att kunna hålla på fem-sex år till. Sedan lockar något jobb inom hälsa och friskvård, att få jobba med människor.

”Unga Jobb” till Angered

Wahid och Hamid Raziullah på DataNova har gått med i projektet Unga jobb. Foto: Mats Udde Jonsson. 

På Företagsexpot medverkade ett 20-tal företag och organisationer, verksamma i nordost, inom många olika branscher.

I Swedbanks monter stod Johanna Bergstrand och berättade om projektet ”Unga Jobb” där arbetslösa unga och företag möts i ”speed-dating”. Företag och ungdomar får kort presentera sig för varandra och förhoppningsvis uppstår ljuv musik. ”Unga Jobb” är ett initiativ från Swedbank och sparbankerna som vill mobilisera det lokala näringslivet att erbjuda ungdomar praktikplatser, vilket sker i samarbete med Arbetsförmedlingen.

– Det har pågått runt om i Sverige sedan 2009 och hittills resulterat i omkring 4 000 praktikplatser, säger Johanna Bergstrand.

Klicka här för att läsa mer om projektet Unga jobb.

Den 21 september är det dags för speed-dating på Arbetsförmedlingen i Angered. Ett företag som vill ta emot en praktikant och kommer att finnas på plats är DataNova, ett datorföretag som startade i Angered för över 20 år sedan.

– Vi är alltid på jakt efter duktiga medarbetare. Genom att vara med på Unga Jobb kan vi presentera IT-branschen och få chansen att hitta rätt person. Någon som har både intresse för IT och är bra på kundkontakter. Det märker man ganska fort, säger Hamid Raziullah, VD för DataNova.

Elisabeth Abrahamsson, Vägen Ut-kooperativen, fanns på plats liksom Mehmet Yamanlar från Tikitut. Foto: Mats Udde Jonsson.

Vägen Ut-kooperativen, som består av 12 sociala företag, ska också vara med på speed-datingen och erbjuda praktikplatser för arbetslösa ungdomar.

– Vi har ju många olika slags verksamheter och att ta emot ungdomar som praktikanter ser vi som en del i helheten. Vi vill bygga upp en akademi för socialt företagande, säger Elisabet Abrahamsson, vice VD.

Företagen på plats

Företagsexpot arrangerades av Business Region Göteborg och Utveckling Nordost i samarbete med Swedbank. Ett 20-tal företag och verksamheter fanns på plats, bland andra Angered Arena, Swedbank, HG Carisma, Coompanion, Angereds Företagarförening, DataNova, Vägen ut! Kooperativen, Tikitut, Gårdstensbostäder, Amal Express, AHB Business Consuling, Elmi Möbler, Forever Living Productions, Göteborgs Universitet, BRG Business Center, Utveckling Nordost, Salama Travel och Showbiz Events. Bostads AB Poseidon och International Färg var dessutom två av 30-talet samarbetspartners till hela Förfesten.

Text: Elisabeth Gustafsson     Foto: Mats Udde Jonsson

 

Arkiv

Här kan du läsa äldre artiklar »