Utveckling Nordost

Utveckling Nordost satsar på nya jobb, mer kultur, fler mötesplatser och ett gott liv i Angered och Östra Göteborg

79 unga sommarjobbar i Gårdsten

Nästan överallt i Gårdsten ser man dem – ungdomarna i gula arbetskläder som plockar skräp, rensar ogräs, lagar staket, fräschar upp cykelrum och röjer sly.

– Vi jobbar hårt – det är en bra erfarenhet att ha med sig, säger Neam Dalawe och Salma Mohamed som släpar ännu en stor gren till högen med sly.

 Tillsammans med Ante Paic, Mohamed Maziad, Sodiq Saka och arbetsledaren Roban Gustavsson håller de på att röja bland växtligheten i Gårdstensdalen. Just deras arbetsuppgifter är ett samarbete mellan park- och naturförvaltningen och Gårdstensbostäder. Annars är det Gårdstensbostäder som står för de mesta arbetsuppgifterna för sommarjobbarna – något som man gjort i över 15 år.

– Vi har haft arbete för ungdomar i Gårdstensbostäder sedan bolaget startade 1997. I år har vi sammanlagt ett 70-tal ungdomar i arbete som alla bor hos oss, säger Salma Nazzal, projektledare på Gårdstensbostäder.

Några blir arbetsledare

Kanske Neam (längst fram) och Salma blir arbetsledare för andra ungdomari framtiden? Foto: Mats Udde Jonsson.

Ungdomarna, som är mellan 16 och 24 år, arbetar i grupper fyra veckor var. I varje grupp finns en arbetsledare som bor i området.

– De kan vara lite äldre och yrkesutbildade, eller så kan det vara ungdomar som startade som sommarjobbare och sedan gått in som arbetsledare, säger Salma Nazzal.

En före detta sommarjobbare som har hand om en grupp ungdomar är Zi Jun Duong. Han har jobbat varje sommar och även varit med på Gårdstensbostäders seglarskola i många år.

– När det här jobbet är slut ska jag jobba med andra aktiviteter och med Gothia Cup. Efter det blir det segling igen, i år med Svenska Kryssarklubben – så jag har fullt upp hela sommaren, säger Zi Jun Duong.

Ogräs och skräp

Hans grupp med ungdomar har precis gått ut nian i Gårdstensskolan. Det är Navpreet Singh, Mario Le Duy, Sumeya Abdullahi, Ela El Tarek och Said Noor, som brukar börja dagen med att plocka skräp. Sedan blir det ogräsrensning eller att snygga till på gården.

– Det finns alltid något att göra, konstaterar Zi Jun Duong.

Sommarjobbarna, som är 20 ungdomar direkt från Gårdstensskolan, och feriearbetarna, som är arbetslösa ungdomar som kommer via arbetsmarknadskontoret, får alla söka sina jobb.

– Vi fick omkring 150 sökande i år och kunde alltså ta in fler än 70, så jag skulle önska att fler företag i Angered tog chansen att ge ungdomar sommarjobb. Förra året hade vi 94 ungdomar i arbete, säger Salma Nazzal.

Viktiga förebilder

Sommarjobben är en del av Gårdstensbostäders förebyggande arbete. Genom att ungdomarna får något att göra och tar ansvar för sin miljö, minskar skadegörelse och nedskräpning.

– Och så får de förebilder i de ungdomar och vuxna som är arbetsledare för grupperna, säger Salma Nazzal.

De börjar jobba klockan åtta på morgonen och håller på till klockan 16 eller 16.30. De får avtalsenliga löner, timpengen beror på ålder, och semesterersättning. Att hitta arbetsuppgifter är inga problem, enligt Salma Nazzal.

– Under året samlar vi på oss uppgifter som passar för ungdomarna. Men jag har också en pool med ett 20-tal arbetslösa unga som jag kan ringa när som helst under året, när det är något jobb som huscheferna vill ha gjort.

Jätteduktiga!

Göran Hellström (mitten) berömmer Amela och Danjel så de blir generade. Foto: Mats Udde Jonsson.

På en av gårdarna på Kanelgatan träffar vi Göran Hellström, Amela Turulja och Danjel Husejnovic, som bland annat arbetat med att byta och laga staket. Göran är arbetsledare, självlärd snickare och allmänt händig. Förra året hade han sin första grupp med ungdomar och trivs jättebra.

– De är jätteduktiga och vet vad de håller på med, var de har sina grejer, tänker själva och kommer med initiativ, säger Göran Hellström, och Amela och Danjel ser nästan lite generade ut över berömmet.

Men är de som Göran, som har kunskapen i händerna och lärt sig hantverk genom att se och göra som andra gör, så har de säkert lärt sig en hel del av Göran den här sommaren.

Text: Elisabeth Gustafsson     Foto: Mats Udde Jonsson

 

Mer jobb i Gårdsten

– Utöver sommarjobben så jobbar vi årligen med så kallad social upphandling. I många av våra upphandlingar har vi skall-krav på att företaget ska anställa en eller flera Gårdstensbor, säger Michael Pirosanto, tf VD på Gårdstensbostäder. 2012 ordnade vi tolv sådana jobb och i år har vi redan fem personer som fått arbete via social upphandling.

Arkiv

Här kan du läsa äldre artiklar »